Claus d´octubre 2010

Per Vicent Ramón Calatayud

Perque convé espavilar la part millor que tots tenim, és bo refermar als grans hòmens, tant en vida, fent-los saber que no estan a soles, que el meninfotisme també pot ser excepcional i que, les altruistes institucions capçaleres de la valencianitat, tampoc estan dispostes a oblidar fites personals històriques, ni deixar passar ocasions de remembrança.
 
Donarem les gràcies als qui acodiren al nomenament de Fill adoptiu de la ciutat del musicòlec José Climent Barber. També hi hagué resposta, en el carrer que des d´ara és del poeta Xavier Casp i nos el fa més nostre. I nos alegra que al Decà Simó Santonja doctor en dret, li hagen impost la medalla Encomienda al mérito notarial, l´Internacional del Notarial, reconeguent-li mundialment els valors.
 
Pero temps de preses, que sumades a les mínimes ajudes que Lo Rat Penat, la Real Acadèmia o l´Associació d´Escritors en Llengua Valenciana, per eixemple, reben, no permeten mampreses que convindrien a la cultura valenciana, privant a tots dels benefici que per ell s´alcancen a mínim cost. Mentres hi ha qui no sap cóm gastar el presupost. Per això nosatres hem de procurar sumar tots els esforços, aprofitar tots els badalls i sacsar la consciència de naixença o pertinença, per a que no se faça veritat allò de que som poble ´dessubstanciat´. Hem de traure suc al treball personal, posar en valor els talents que gogem i procurar-ho per la noble satisfacció del be social, sabent que la pàtria paga.
 
Res més concret en estos dies que recordar cóm Lo Rat Penat recuperà per a goig del poble la processó cívica i el Te Deum del 9 d´octubre: l´image de la més bella bandera enamorà a molts. Enguany la Real Acadèmia de Cultura té programat per al més: El dia 18 conferència sobre ´Madramany´ per Salvador Chapa, per la secció de Genealogia i Heràldica. L´acte d´apertura de Curs de la seua ´Escola Superior d´Estudis´ al dia 19, en Bancaixa, Juan Escàmez, figura de la docència i Juan Lladró, valencià del màxim nivell internacional, sumaran coneiximents. ´El patrimoni cultural de transmissió oral: Cant d´estil i dansà´ també gojarà d´un cicle montat per la secció d´Història de l´art valencià, conferències els dies 13, 20 i 27 i demostració en viu de cant o dansà el 30, en el carrer de les Avellanes. No direm res del Diccionari General... en Novembre més. Esforçat treball per Valéncia, sense sou.

cites

Cómo no va a ser el valenciano un idioma si fue la lengua de un Reino
Lluis Fullana i Mira

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: